Ljus i vårt hus

Ljusstake rakubränd
Ljusstake rakubränd
ljusstake-med-hal
Ljusfat av stengods

När hösten och vintermörkret kryper inpå oss, då tänder vi ljus! Undrar var vi svenskar ligger i ranking i världen när det gäller ljusförbrukning?

De  ljus som förekommer i handeln är gjorda av antingen stearin eller paraffin. Det finns också ljus gjorda av soja mm. I de flesta ljusmassor har man dessutom tillsatt olika ämnen. Många funderar över hur nyttigt det är att andas in ångor från alla dessa ljus.

Ljusstakar för platta ljus och kantiga ljus!

Vi har googlat lite, och det verkar som att man generellt kan säga, att det oftast är tillsatsämnena som är skadliga att inandas. Man ska heller inte låta en ljuslåga stå och fladdra, för då frigörs sotpartiklar. Vill man vara riktigt säker, så ska man köpa Svanen-märkta ljus av ren stearin, som anses frigöra endast ofarliga ämnen i ångorna och heller inte bidrar till växthuseffekten som paraffin gör.

Om Svanenmärkning av ljus