Virka din egen fruktpåse!

Nu när det börjar bli ganska etablerat att man tar med sina egna kassar till affären så faller det sig ganska naturligt att också ett par tre nätpåsar får följa med. Då slipper man ta nya frukt- och grönsakspåsar varje gång man köper äpplen, tomater eller vad det nu är man köper på lösvikt.

Vi säljer sådana virkade påsar på Handelsgården men det är faktiskt väldigt enkelt att göra en egen. Påsarna kan virkas lite hur som helst men här kommer en liten vägledning. Har man aldrig virkat förut i hela sitt liv kan man scrolla till slutet av inlägget och få sig en liten virkskola till livs. För alla kan virka en fruktpåse!

Du behöver ett tunt bomullsgarn. Börja med att virka  25 luftmaskor (lm) som du tar ihop till en ring. Virka sedan på öglor bestående av 10 lm som du tar fast i var tredje maska i ringen.

 

När du arbetat dig runt ringen så virkar du 15 lm i den sista strängen, för nu ska du upp en våning!

 

 

  

Låt strängen landa på mitten av den första öglan och virka fast den där. Se den gröna pilen! Fortsätta sedan att virka 15 lm och hoppa från ögla till ögla. Det syns var varvet börjar, för där hänger den lilla garn-änden. Men det kan vara smart att sätta en markör, för att lättare hitta början.

Fortsätt på samma vis på nästa våning/varv.

 

 

 

 

 

När du virkat runt några varv märker du att det inte blir så mycket till öglor längre, utan strängen med 15 lm som du virkat får lägga sig ganska rak för att nå mitten på nästa ögla.

Eftersom vi vill att vår påse ska bli lite vidare i botten än så här, så måste vi bredda! I stället för att landa med vår virkade sträng på mitten av nästa ögla (pilen vid 1), så gör vi nu två landningar på varje ögla (pilarna 2 och 3). Och eftersom mellanrummet mellan 2 och 3 är  ganska kort, så gör vi bara 10 lm i den strängen.

När vi sedan arbetat oss runt hela varvet fortsätter vi som förut med 15 lm och tar fast i mitten på nästa ögla. Nu har antalet öglor blivit fler!

 

 

 

Vi fortsätter att virka runt, runt, runt med 15 lm i varje ögla.

 

 

 

 

Så småningom upptäcker vi att bottenytan inte utvidgas längre, utan påsen börjar växa på höjden i stället. Men virka på, vi vill ju att påsen ska blir rymlig.

 

 

När du tycker att påsen börjar bli ganska lagom hög, så är det dags att strama åt den lite. Den ska bli lite smalare upptill så att äpplena inte trillar ut så lätt. Nu övergår vi till 10 lm och sedan fäster vi strängen på mitten av nästa ögla med en dubbelstolpe (se nedan).

Låt det bli några varv med denna typ av öglor också. Öglorna blir sexkantiga och något mindre töjbara i sidled. Till slut är påsen lagom stor.

 

 

 

Då gör vi själva avslutningsvarvet. Fyra lm och enkla stolpar. En stolpe hamnar i mitten, nästa på föregående varvs dubbelstolpe. Detta varv ska sedan ge plats för en dragsnodd. Snodden får gärna vara i avvikande färg så är den lättare att hitta.

Sådärja! Så fina de blev! Här kommer nu den utlovade

Lilla virkskolan för nybörjare

Gör en lite ögla på ditt garn. Virknålen bör matcha garnets grovlek så att garnet ligger fint i den lilla kroken. Nu ska du göra en luftmaska!

 

 

Stick virknålen genom din lilla ögla och ta sedan tag med nålen om garnet och dra det genom öglan så att du hips vips har en luftmaska. Nu är tricket att göra de nya maskorna varken för stora eller för små utan lagom, så att nålen lätt glider igenom!

Nu är det bara att virka på! Träna en stund på att virka strängar med luftmaskor.

 

 

 

Om du sedan ger dig på att virka en påse, så behöver du kunna fästa din luftmaske-sträng mot föregående varv. Stick nålen genom maskan så att du hamnar liksom i underdelen – bara en tråd under nålen och två ovanför. Detta är inte livsviktigt, men det blir stadigare.

Ta tag i garnet med nålen och dra igenom. Nu har du två maskor på nålen.

 

 

 

 

 

Hämta garn med nålen en gång till och dra nu garnet genom båda maskorna på nålen.

 

 

 

 

Om du vill kunna göra samma överdel på påsen som i beskrivningen ovan så måste du kunna göra dubbelstoplar. Verkar det onödigt krångligt så hoppa över det momentet och kör på som vanligt med dina 15 lm.

Vill du ge dig på dubbelstolpar så gör du så här. Vira garnet två varv runt nålen. Det kallas att göra omtag. Två omtag alltså.

 

 

 

Stick sedan nålen genom maskan i nästa ögla och dra igenom garnet. Nu har du  två maskor och två omtag på nålen.

 

 

 

Hämta garn igen med nålen och dra igenom den första maskan och det första omtaget. Nu har du tre maskor på nålen.

 

Hämta garn igen, dra igenom garnet genom de två nästa maskorna. Nu har du två maskor. Hämta garn igen och dra igenom de två sista. Nu har du bara en maska och kan fortsätta med 10 nya lm innan du gör nästa dubbelstolpe på nästa ögla!

Nu kanske du undrar vad en enkel stolpe är för något, för såna skulle du ju göra på avslutningsvarvet. Jo, den enda skillnaden är att du bara gör ett omtag med garnet runt nålen i stället för två. Lätt!

Nu återstår bara att fästa trådarna och sen vira en snodd. Men det tar vi en annan dag. Tvinna en snodd – så här gör du!
Beskrivning: Gunnvor Klockars Sebbfolk   www.sebbfolk.se