Kärt barn har många namn

Snart är fettisdagen här och de renläriga får äntligen mumsa i sig semlor i mängd! Men för de mer lättsinniga har semlor funnits att köpa i livsmedelsbutiker och konditorier ända sen efter jul, eller kanske till och med ännu tidigare. Och vi fortsätter att tvista om vad som är rätt eller fel! Vad tycker du?

Semla, fettisdagsbulle, fastlagsbulle, hetvägg…… Ordet semla kommer av det latinska ordet simila som betyder ett vitt vetemjöl av en särskild sort, och även det bröd som man bakar av just det mjölet. Under antiken odlades vete i Medelhavsländerna men introducerades inte i de skandinaviska länderna förrän under medeltiden, och var då väldigt dyrt. Vårt klimat är lite för kyligt för veteodling och vetet måste därför importeras.

Under 1500-talet hittade man på att gröpa ur lite av innehållet i brödet och blanda det med grädde, och när senare mandel blev en handelsvara, så hamnade även mald mandel i röran som bullen fylldes med. På 1700-talet började man servera bullen med varm mjölk och så var hetväggen uppfunnen! Och i slutet av 1800-talet började semlan se ut ungefär som idag, med mandelmassa och grädde. Ungefär samtidigt började kaféer erbjuda semlor i form av en bakelse, alltså utan varm mjölk. Denna variant blev långsamt allt vanligare, men det var inte förrän efter andra världskriget, när alla ransoneringar av grädde, mjöl och smör upphörde, som den slog igenom på allvar.

Semlor liknande de svenska förekommer även i Finland och Estland medan Danmark och Norge hellre har sylt eller vaniljkräm i bullen.

Men hur uppstod kopplingen till fastan? Jo, så här var det. Fastlagen kallas de tre dagarna Fastlagssöndagen, Blåmåndagen och Fettisdagen som föregår den 40 dagar långa fastan, som inleds med Askonsdagen och räcker ända fram till påsk. Då var det brukligt att man festade och åt extra gott, kanske till och med frossade, som en förberedelse för den kommande pärsen. Ända fram till 1500-talet var en bokstavlig fasta vanlig, men efter reformationen släpptes kravet och ersättes med uppmaningar om måttlighet och omtanke om nödlidande.

Och det tycker vi är en god tanke! Ät gärna semlor men med måtta, och ge gärna stöd till dem som inte har vårt överflöd.

Källa: Wikipedia