Från svart till vitt – kontrasternas vecka

Nästa vecka infaller den – kan man säga ”beryktade” – Black Week som kulminerar på fredag den 26 november med Black Friday.
Bild: Wikipedia

Men för vissa företag räcker inte det. Så här läser jag på en känd marknadssajt. ”I år är inte Black Friday eller ens Black Week nog – förbered dig på BLACK DAYS – en tio dagars shoppingfest! Hos oss hittar du allt, och lite till, oavsett ålder och intresse.” Det handlar alltså om att handla, riktigt shoppa loss. Och köpa nytt, nytt, nytt.
Bild: Wikipedia

White Monday skapades för att utgöra en motvikt till shoppinghysterin. Den har numera bytt namn till Circular Monday för att bättre beskriva det som saken gäller, och infaller måndagen innan Black Friday. Circular Monday vill uppmuntra till en cirkulär ekonomi där inget går till spillo utan återbrukas i ett ständigt kretslopp.
Bild: Circularmonday

Vi Handelsgårdens hantverkare är givetvis ytterst tacksamma om våra kunder köper våra produkter. Vi gillar genuint hantverk, naturliga råmaterial, gärna återbruk där det är lämpligt. Tidlösa produkter av god kvalitet. Saker som kan bli favoriter och följa en genom livet.

Därför känns det mera naturligt för oss att stödja tänket kring Circular Monday än det kring Black Friday.

EN ANNAN FREDAG
Om man googlar på Black Friday hittar man förresten en del annan information. Fredagen den 18 november 1910 kallas också Black Friday. Då demonstrerade 300 kvinnor i London för rätten att rösta i allmänna val. De utsattes för så våldsamma attacker, även sexuella, av polisen och manliga åskådare att dagen sedan fick det namnet.
Bild: Wikipedia