Sticka förkortade varv

Att veta hur man stickar sk förkortade varv kan vara väldigt användbart! Genom att inte sticka hela varvet, utan vända och sticka tillbaka, kan man forma materialet på olika sätt. Ett klassiskt exempel är sockhälar. Stickar man en tröja på rundsticka kan det vara smart att sticka några förkortade varv upptill i nacken på bakstycket för att få ringningen lite högre där bak. Den klassiska babykoftan (bild) får sin fina form tack vare förkortade varv.

Klassisk babykofta med förkortade varv

Ett aber när man vänder och stickar tillbaka det förkortade varvet så vill det bli ett hål just vid vändningen. Ibland man man vilja ha hålet där, som en effekt. Men för att undvika det kan man använda sig av en sk vändmaska. I denna video får du en utmärkt beskrivning av hur man gör.