
Naturskyddsföreningen har gjort en noggrann genomgång och redovisning av olika plaster, deras egenskaper, användningsområden och eventuella risker. Vi har sammanfattat guiden. Om du vill läsa hela guiden så hittar du den HÄR.
Plaster kan vara tillverkade av väldigt många olika ämnen, mer eller mindre skadliga för människor och miljö. Många är baserade på petroleum. Ofta är det så, att den färdiga produkten är oskadlig medan själva tillverkningsprocessen är riskfylld genom att de olika ingredienserna i sig kan vara väldigt giftiga. De anställda i fabrikerna löper alltså risk att drabbas.
En i sig ofarlig plast kan bli skadlig för användaren genom olika tillsatser som flamskyddsmedel, mjukgörare och biocider.

Men det största problemet kanske är det faktum att plast inte är biologiskt nedbrytbart (förutom PLA) utan finns kvar i naturen, visserligen i allt mindre bitar men likafullt. Den lagras i allt biologiskt liv och de fulla konsekvenserna av det vet vi inte ännu.
Polyamid (PA, nylon) är uppbyggt av oskadliga ingredienser och används förutom i kläder även i köksredskap, förpackningsmaterial och fiskelinor. En liten varning dock för svarta köksredskap som visat sig kunna avge ett giftigt ämne. Kolla också att kläderna inte innehåller tillsats av smuts- och vattenavvisande ämnen som är skadliga.

ABS-plast tillverkas av svårt giftiga, cancerframkallande och hormonstörande ämnen men i det färdiga materialet är komponenterna så hårt bundna till varandra att de är ofarliga. ABS används ofta i höljen till elektroniska produkter, resväskor mm.

Etenvinylacetat (EVA) är en oskadlig plast uppbyggd av oskadliga komponenter. Den är mjuk och böjlig och används bland annat i babynappar och slangar.

Polyeten (PE) är volymmässigt den vanligaste plasten. Den används till exempel i plastkassar, förvaringskärl till livsmedel, höljen till elkablar, odlingsdukar, beläggningar i mjölkpaket mm. PE anses ofarligt så länge som inga farliga tillsatsämnen ingår. Men det har visat sig att PE kan släppa ifrån sig plastkemikalier i kontakt med livsmedel, så därför avråder man från att använda PE i samband med varm mat.

Polyester (PET) används bland annat i fleece. Ofarlig plast som dock släpper ifrån sig mängder av småpartiklar, mikroplaster. Vädra och skaka fleeceprodukter i stället för att tvätta dem i onödan! PET används också i dricksflaskor och i förpackningar avsedda för uppvärmning av mat t ex i microugn. PET anses ofarligt men det har visat sig att plastkemikalier avges i kontakt med livsmedel, varför man avråder från användning i samband med varm mat.

Polykarbonat (PC) och epoxi används som ytbeläggningar men också i cd-skivor, optiska linser, kretskort mm. Det tillverkas av bisfenol A och andra skadliga ämnen som kan orsaka allergier, fosterskador, cancer mm. Använd inte PC i samband med mat.

Poly lactic acid (PLA, poly mjölksyra) är en biologiskt nedbrytbar plast som tillverkas av mjölksyra och används bland annat i plastpåsar. Den kan dock avge plastkemikalier i kontakt med mat varför man avråder från sådan användning.

Polypropylen (PP) innehåller inga skadliga kemikalier och används till förpackningsmaterial, leksaker, medicinska implantat. Men det har visat sig att PP kan släppa ifrån sig plastkemikalier i kontakt med livsmedel, så därför avråder man från att använda det i samband med varm mat.

Polystyren (PS) används förutom till frigolit även i förpackningar, höljen till apparater mm. Styren är hormonstörande och denna plast bör inte användas i samband med mat.

Polyuretan (PUR) anses ofarlig för användaren men tillverkas av diverse giftiga ämnen som är cancerframkallande och har negativa långtidseffekter t ex i vattendrag. Det avger också giftiga ämnen vid förbränning. Det används dels i funktionskläder men också som fyllningsskum i madrasser och soffor. Om flamskyddsmedel är tillsatt kan skadliga ämnen avges.

Polyvinylklorid (PVC, vinyl) tillverkas av vinylklorid som är cancerframkallande. Själva plasten har ett oerhört brett användningsområde och är en av de vanligaste plasterna. Det innehåller ofta mjukgörare, och de allra farligaste av dem är förbjudna i EU sedan 2015. Undvik därför att använda vinyl som är äldre än så, eller kommer från länder utanför EU.

Teflon kan få en egen punkt här. Ordet Teflon är ett varumärke för en sorts flourplast som heter polytetrafluoreten (PTFE) och används bland annat som beläggning i stekpannor för att maten inte ska bränna fast. Skrämmande nog avger teflonet ett antal extremt giftiga ämnen vid upphettning och bör inte användas i samband med mat.


Dessa symboler kan också vara bra att känna till.