Plast på rätt plats

Bild: Baltic Eye

Riskerna med plast i naturen har uppmärksammats mycket på senare tid. Stora sjok av plast driver omkring i havet och blåser omkring i naturen. Djur fastnar i plasten eller äter den och går en kvalfull död till mötes.

Lika förrädiska är mikroplasterna. Så små partiklar att vi knappt ser dem, men de ansamlas i naturen, följer med i näringskedjan och hamnar till slut i djurens och i våra kroppar med okända effekter till följd.

Bild: Hållbar Kosmetika

Mikroplatser tillsätts helt i onödan i kosmetika och rengöringsmedel. De riktigt stora bovarna är visserligen biltrafiken och konstgräsplanerna. Men som du ser genererar tvätt av textilier också utsläpp, och det är exempelvis fleeceplagg som släpper ifrån sig partiklar.

I vår butik försöker vi ha koll på vad produkterna som vi erbjuder innehåller. Vi vill också visa på alternativen. Vi säljer saker och kläder i naturmaterial och rengöringsmedel utan skadliga tillsatser. Och i stället för att använda peelingkrämer funkar det till exempel bra med en skrubblapp av sisal. Naturprodukt, lagom rivig, ökar blodcirkulationen, gör huden mjuk och len. Tvättbar, funkar på hela kroppen.

Galltvål och Västerbottenssåpa