Slynga band

Bild: Sätergläntan

Att slynga band tycks ha flera olika innebörder. Det gemensamma är att det handlar om trådar som på ett eller annat sätt viras om varandra. Vissa metoder använder sig av en ensam tråd, andra bygger på att man har två eller flera parallella trådar. Tar vi först den varianten, då man använder en sk slynggaffel, så får man en fyrkantig snodd som är stark och stadig.

Bild: Husmorsskolan

Länken nedan leder till tidningen Hemslöjdens hemsida. Där finns en beskrivning på hur man gör.

http://www.hemslojd-tidningen.se/redaktionsbloggen/testa-att-slynga/

Det finns också en Youtube-video HÄR som är väldigt tydlig.

En annan sorts slyngning liknar mer att fläta, eftersom man använder flera trådar som snos om varandra enligt ett bestämt system. Snodden ser dock mer ut som en virad snodd  än en fläta. HÄR hittar du information om den metoden, som ses illustrerad nedan:

Bild: Snapguide

Kan vara ett bra sätt att träna samarbete och koncentration! Det finns alternativa sätt att göra denna snodd, där man inte behöver vara flera personer.

Ytterligare en variant med tusenåriga anor ser vi HÄR. Du har fem trådar i öglor som lyfts mellan fingrarna.

Och det finns säkert många fler varianter. Har du tips på bra beskrivningar så hör gärna av dig.
Påtad snodd

Stickad snodd:  Lägg upp 4 m på strumpstickor. Sticka 4 rm. Flytta stickan med de stickade m till vänster hand och sticka dem igen, rm hela tiden. Eftersom tråden flyttas från sista till första maskan bildas ett ”rör” – alltså en rundstickad snodd.

Kumihimoband