Parkera i centrum!

P-automat av äldre modell. Bild: Wikipedia

Vi ska väl börja med att säga att kollektivtrafiken är rätt väl utbyggd i Umeå, och cykelvägarna många. Men alla har inte möjlighet att åka varken buss eller cykel. Då återstår bilen. 

Det verkar tyvärr ha blivit en etablerad ”sanning” att det är omöjligt att få parkeringplats inne i Umeå centrum och därför väljer ”alla” att shoppa i ytterområdenas köpcenter, till exempel IKEA/Avion.

Riktigt så är det inte, kan vi konstatera både efter den undersökning som UPAB har gjort, och även av egen erfarenhet. Det finns gott om plats i parkeringshusen Nanna, Parketten och Navet även under rusningstid.

För några veckor sedan kollade vi en lördag hur många lediga platser vi hade inne i stan – och det fanns 500 lediga.
Ur intervju med UPABS chef Håkan Gustafsson i VK den 18 oktober 2016

Det finns många sätt att betala sin p-avgift numera. Bild: SVT

Utanför Handelsgården i Sagagallerian finns dessutom ett helt kvarter med parkeringsplatser där det nästan jämt finns lediga platser.

Inte heller stämmer det att det är ”omöjligt” att ta sig fram i centrum på grund av alla ombyggnationer. HÄR kan man läsa Byggdagboken och kolla läget!

Nej, om vi umebor vill ha kvar en levande stadskärna som inte bara består av mäklarkontor så måste vi nog göra ett aktivt val och stödja de butiker, caféer, restauranger och gallerior som finns i city.

Visst är det förståeligt att många väljer den enkla vägen, parkerar gratis och gör alla inköp på samma ställe. Men vad händer då med de unika butiker som finns i centrum?  Läs gärna även DENNA blogg.