Tenntrådsbroderi

Tät fläta!

Tenntrådsbroderi är något som de flesta sammanknippar med samisk slöjd, duodji. Är man inte medlem i en sameby får man heller inte kalla sina alster för sameslöjd. Men tenntråd har blivit väldigt populärt både att syssla med och att pryda sig med. Tenntrådsarmband hade en högsäsong under sjuttiotalet, sedan blev det tönt-stämplat men har nu fått en kraftfull renässans.

Bild: slojd-detaljer.se

Hur gör man då? Numera köper man oftast färdigspunnen tenntråd, men ursprungligen gjordes förstås allt hantverksmässigt.

Citat från Sapmi:

”Tenntråden tillverkades på följande sätt:  En björk- eller alkvist klövs mitt itu, sedan togs märgen ur och de båda kvisthalvorna bands ihop med snören. En blandning av smält tenn och bly hälldes i det ihåliga ”röret” och så formades lagom tjocka tennstavar.  Stavarna drogs genom hål av olika storlek som man gjort i en hornplatta. Tennet drogs tills det blev en smal, rund tråd. Därefter spanns den runt rensenor och på senare tid runt björntråd, med hjälp av ett spinnkors, en vridare, eller med en slända. Tenntråd kunde också dras platt innan den tvinnades.”

Bild: madebynetzki.wordpress.com
Bild: ipopam.com

Den spunna tråden kan sedan läggas och sys fast i mönster på tex kläde eller skinn eller flätas till konstfärdiga flätor som i sin tur sys fast. Armband är väl det vanligast förekommande slöjdföremålet, men det finns förstås massor med andra. Väskor, klädesplagg, påsar, örhängen, halsband, broscher…..

Det finns kurser i tenntrådsbroderi och det är bara fantasin som sätter gränser även om många värnar om den traditionella stilen.