Marmorering

Marmorering kan betyda tre olika saker, saker som visserligen har utseendet gemensamt men själva ”materialet” är olika. Marmorering på möbler och väggar blev populärt under 1800-talet i Sverige men är känt åtminstone ända sedan romartiden. Med hjälp av kammar, borstar, svampar och fjädrar gör man mönster i fuktig färg som lagt ovanpå ett torrt färglager i avvikande färg. Att det kallas marmorering har förstås att göra med att resultatet kan se ut som marmor. Men man försökte också efterlikna olika ädla träslag.

Bild: Hötorgshallen

Man pratar också om marmorerat kött, och menar då hur  fettet  ligger insprängt inne bland muskelfibrerna.

Slutligen har vi konsten att marmorera papper. Säkert har många provat på det redan i skolan och häpnat över de fantastiska mönster som kan uppstå. Strömsö i finska TV yle har en bra beskrivning hur man kan gå till väga om man vill prova att marmorera själv. Klicka HÄR!

Handmarmorerade pappersark

I butiken har vi lösa marmorerade pappersark såväl som färdiga häften, skrivböcker och mappar med marmorerade pärmar.

 

 

Handinbundna skrivböcker

Här finns en engelsk video på Youtube som visar marmorering