Järn

http://www.dalslandsgille.se
Järnpiller. Bild: Dalslandsgille

Vad tänker du på först när du hör ordet ”järn”? Mineralbrist och kosttillskott kanske? Järngrytor och smidesljusstakar?  ”Ta sig ett järn” eller ”Ge järnet”? Tja, av detta kan vi förstå att järnet spelar en stor roll i våra liv!

Järnmalm. Bild: Wikipedia

 

De första järnföremålen tillverkades av egyptier och sumerer för ca 6000 år sedan. Då tog man tillvara järn från meteoriter. Först vid 1500 fKr började man kunna utvinna järn ur malm. I Sverige började järnåldern först ca 500 fKr.

Bilden av kyrkporten finns på Guteinfo HÄR.
Järn innehåller som regel mer eller mindre mängd kol. Ju mer kol, desto hårdare men samtidigt skörare blir järnet. Järn som ska användas till smide innehåller väldigt lite kol. Då blir järnet mjukt och formbart och samtidigt väldigt starkt. Gjutjärn innehåller mer kol men kan spricka lättare. Stål är en legering, dvs blandning av järn och andra metaller.  Rostfritt stål innehåller exempelvis förutom kol ca 10% krom, vilket gör det motståndskraftigt mot oxidering, dvs rost.

Den traditionella luffarslöjden använder sig ofta av järntråd som efterbehandlas i  ugn med linolja för att motverka rost och få en vacker yta. Och allt fler unga intresserar sig idag för smide, vilket bådar gott för hantverkets framtid.

Hjärta gjort av Smia