Att tvinna en snodd

För länge sedan, när jag beskrev hur man virkar en fruktpåse, lovade jag att också visa hur man tvinnar en snodd. Snodden är bra att ha just till fruktpåsen, då kan man kan dra åt så att inte äpplena trillar ut.

Bäst jag kommer till skott då….

Först gäller det att välja vilken sorts garn som är lämpligt. Ska du tvinna en snodd till en fruktpåse tar du förslagsvis samma sorts garn som i påsen, men kanske en annan färg så syns den bra.

Det går åt förvånansvärt lång tråd för att få till en liten tvinnad snodd. Jag gissar att den färdiga snodden utgör ca 20% av tråden. I det här fallet har jag tagit en stump bomullsgarn på en meter och räknar med att få en liten snodd på 20 cm. Det betyder som var och en förstår, att vill man ha en snodd till sin fruktpåse så behöver man en betydligt längre tråd. Så där en 3 meter……

Nästa steg är att hitta en liten krok eller utstående pinne av något slag som sitter fast. Jag använder pinnen för övertråd på min symaskin. Viktigast är att kroken eller pinnen inte är tjockare ytterst, för då blir det problem sedan att få loss snodden. Vik tråden dubbel och haka fast den på pinnen.

Nu gäller det att tvinna. Håll fast den dubbla tråden och tvinna med den andra handen. Håll fast ordentligt!

När du har tvinnat ordentligt börjar tråden krumbukta sig och vill bilda bukter. Nu är det nog dags att avsluta.

Nästa steg är nog den kinkigaste. Nu ska du hålla stadigt i yttersta änden med ena handen och ta tag i mitten av den tvinnade tråden med den andra. Håll ordentligt sträckt och för den lösa änden mot pinnen där den andra änden sitter. Dra loss från pinnen med ändarna intill varann, håll sträckningen och släpp! Nu tvinnar sig de två delarna ihop med varandra. Bildas det en krumbukt kan du dra efter och jämka till.

Fortsätt att hålla fast de två ändarna, annars snurrar de upp sig. Knyt en knut så sitter det!

Sådärja! En liten snodd!

One thought on “Att tvinna en snodd

Comments are closed.