Brioche/patentstickning

Brioche är, förutom ett franskt frukostbröd, också detsamma som patentstickning. Patent är en gammal välkänd stickmetod som ger en mjuk, fluffig och lite tjockare struktur än vanlig resårstickning.

Ena sidan av stickningen

Det kan bli väldigt fint att sticka patent med två olika färger på garnet. Då får man två rätsidor, på den ena dominerar den ena färgen, på andra sidan dominerar den andra.

Det finns massor med beskrivningar på hur man stickar patent så vi går inte in i detalj här, utan tar bara upp det grundläggande.

Brioche

Det som karaktäriserar patent är, att man faktiskt stickar varje varv två gånger. Tekniken blir lite olika om man stickar runt eller fram och tillbaka. Men basen är densamma: 1. man gör ett omslag med garnet samtidigt som man lyfter en maska avigt och låter omslaget ligga som en ”sjal” över den lyfta maskan! 2. Sticka nästa maska ihop med sin ”sjal”. Kan låta knepigt men är väldigt enkelt.

De två nedre bilderna visar andra sidan av arbetet. Här dominerar som synes det svarta.

Men om du vill börja med att sticka patent med en färg på rundsticka – till exempel en halskrage – så kan du följa denna enkla beskrivning.

Sticka patent runt runt

Lägg upp ett jämnt antal maskor.

Startvarv: *1 omslag, lyft 1 maska som om den skulle stickas avig, 1 rät*. Upprepa från * till *.

Varv 1: *sticka omslaget och den lyfta maskan aviga tillsammans, 1 omslag, lyft 1 maska som om den skulle stickas avig*. 
Upprepa från * till *.
Varv 2: *1 omslag, lyft 1 maska som om den skulle stickas avig, sticka omslaget och den lyfta maskan räta tillsammans*. 
Upprepa från * till *.

Upprepa varv 1 och 2.